Lidé nevyužívají zázvor jen k přípravě pokrmů, ale také v rámci medicíny. V přírodním léčitelství se jedná o velmi ceněnou surovinu, jelikož dokáže ulevit od spousty problémů, a také slouží jako prevence proti nejrůznějším nemocem.

Obvykle se používá zázvor čerstvý, nebo sušený. Sušený je vhodný především při vaření, například pro dochucování omáček nebo masa. Velké využití má v asijské kuchyni. Čerstvý zázvor se používá například pro přípravu zázvorového čaje https://darka-shop.cz/katalog/cerstve-a-kvalitni-bylinky/caje-podle-obsazenych-bylinek/zazvorovy-caj.

zázvor

Zázvorový čaj je vhodný popíjet celoročně, díky jeho výrazné až pikantní chuti, ho ale nejspíše oceníte v zimním období. Na druhou stranu vychlazený zázvorový čaj má rozhodně také něco do sebe a může se stát příjemným osvěžením po horkém letním dni.

Zázvor je skvělý pro naše trávení. Pokud máte jakékoliv problémy s trávením, zkuste popíjení zázvorového čaje. Zejména pokud trpíte plynatostí nebo nadýmáním, je zázvor skvělým pomocníkem. Pomáhá také proti zácpě, protože zrychluje peristaltiku střev.

Jedná se o vítanou první pomoc při nachlazení a chřipce. Zázvorový kořen pomáhá proti rýmě, kašli a uvolňuje dýchací cesty. Taktéž pomáhá snížit vysokou teplotu.

čaj

Dle jistých studií má také zánět protizánětlivé účinky. Skvěle působí zejména na záněty, které jsou způsobené osteoartritidou. Toto působení sice potřebuje další výzkumy, ovšem už dnes jsou výsledky velmi slibné.

Může vám také pomoci v boji proti bolesti. Zejména proti bolestem během menstruaci, je zázvor velmi nápomocný. Stačí ho opět jen popíjet ve formě čaje.

Tento kořen je také výborný při podpoře našeho kardiovaskulárního systému. Dokáže působit také preventivně proti zvýšení krevního cukru nebo zvýšení cholesterolu v krvi. Zabraňuje také nadměrnému usazování tuků v oblasti jater. Jisté studie ukazují, že by mohl i fungovat jako částečná prevence proti některým druhům rakoviny.