Ať už se o sebe staráme sebelépe, ať jsme sebeopatrnější, není pochyb o tom, že nehoda může potkat každého z nás. Nejčastěji se jedná o ty dopravní – stačí se podívat na večerní zprávy, abychom viděli, kolik se jich denně na našem území stane, často s tragickými následky.

Je samozřejmě pravdou, že smrtí končí jen v relativně malém procentu případů. Avšak mnohem častěji jsou účastníci poměrně vážně zraněni a vyžadují dlouhou péči a rekonvalescenci, než budou opět v pořádku. A mnohdy ani není možné vrátit je k plnému zdraví.

nehoda osobního automobilu

Relativně často dochází k tomu, že oběť má trvalé následky. To jednoduše řečeno znamená, že má v důsledku oné nehody přetrvávající zdravotní problém, který nezmizí ani v řádu let, častokrát se s ním dokonce potýká po zbytek svého života.

To samozřejmě bohužel znamená také snížení pracovního uplatnění i kvality sociálního života. Mnohdy daný člověk již nemůže vykonávat své původní povolání, neboť je nyní nad jeho možnosti, a musí si najít jinou, často mnohem hůře placenou práci. A tento výpadek příjmu je velmi znát, zvláště pokud navíc potřebuje určité nikoliv levné pomůcky, aby mohl alespoň částečně fungovat.

I proto je zaveden systém peněžní náhrady právě pro podobný případ. Má pomoci dorovnat ztrátu příjmu a zvýšené výdaje, spojené s lékařským ošetřováním a nákupem nezbytných pomůcek. Ovšem zdaleka ne každý na ni má nárok.

hořící vůz

Tím prvním, co se posuzuje, je závažnost oněch následků, a jak moc ovlivní váš další život. Pokud například přijdete po nehodě o nohy, pak je jasné, že vaše možnosti uplatnění budou podstatně nižší. Avšak v případě, že budete trpět pouze lehkou chronickou bolestí například ruky, nebude vaše pracovní schopnost příliš snížena.

Také bude záležet na okolnostech nehody, především na tom, zda jste ji nezpůsobil vy či zda jste jí nemohl svou akcí nějak předejít. Například zda jste skutečně dodržoval předepsanou rychlost či zda jste neměl v krvi byť malé množství alkoholu.

Jistě, kritéria jsou to přísná, ale jsou nastavena proto, aby se zabránilo zneužívání tohoto systému. A to je rozhodně důležité.