Cestování do zahraničí není v současné době pro většinu lidí atraktivní, a tak je na čase se porozhlédnout po naší malebné zemi a objevovat zapomenuté krásy.

Jižní Morava je jedním z nejkrásnějších koutů České republiky. Nabízí neuvěřitelné množství přírodních krás, které si můžete prohlédnout třeba při pěších túrách mírným terénem nebo při projížďce po jedné z mnoha cyklostezek, kterými je krajina protkaná.

Pro milovníky historie se zde nachází mnoho krásných a veřejnosti přístupných historických staveb, které návštěvníky poutavou formou seznamuje s historií našich předků.

JM1

Můžete se třeba vydat prozkoumat Lednicko-Valdický areál, který je jako cenný komplex chráněný jako přírodní a kulturní dědictví pod dozorem UNESCO.

A můžete začít třeba v malebném městečku Lednice. První známky o tomto místě sahají až do roku 1222, kdy zde vznikla tvrz, která dohlížela na obchodní stezky. Později zde bylo vybudované lednické panství, které patřilo přes 700 let do vlastnictví rodu Lichtenštejnů. Samotný zámek prošel v nedávné době rozsáhlou rekonstrukcí imitující anglickou gotiku ve stylu Tudorovců. Zámek je přístupný veřejnosti a najdete zde mnoho vzácných věcí. Ve velkolepém interiéru návštěvníci mohou obdivovat dřevěné kazetové stropy nebo velice pestrý historický nábytek. Vyhlášenou atrakcí jsou nádherně propracované celodřevěné schody v knihovně. V místnostech jsou také k obdivování mramorové krby. V areálu zámku se nachází proslulý skleník.

Pro obdivovatele přírodních krás je v zámeckém areálu park z 19. století. Pro celé rodiny jsou připravené plavby po ramenech řeky Dyje, a tak návštěvníci mohou i s odborným výkladem poznávat zdejší místo i z jiného pohledu.

JM

Lednice je také lázeňské město, kde můžete načerpat sílu, pokud se rádi necháváte hýčkat lázeňskými procedurami.

V okolí je celá řada zajímavostí k objevení. Pokud máte ubytování lednice https://lednice.galant.cz/, můžete navštívit například 12 km vzdálené jeskyně na Turoldu. Jde o přírodní rezervaci na vrchu Turold, kde se nachází jeskynní komplex z řadou členitých chodeb a síní rozložených v několika patrech.