Svět rostlin je obdivuhodný, existují jich tisíce druhů a každý z nich je jedinečný. Liší se v mnoha ohledech, mimo jiné i nároky na pěstování, a mezi nimi jsou výrazně specifické především sukulenty. Pod pojmem sukulent si asi představíte nějaký pichlavý kaktus, případně známou Aloe Vera, dekorativní Voskovku nebo Zamioculcas, ovšem znalci v oboru nedají dopustit na svérázný druh, rodovým jménem Lithops. Svým vzhledem připomíná hladké kamenné oblázky, proto se mu také přezdívá lidově „kameny“.

kvetoucí kameny

Chcete-li si doma vypěstovat kameny Skvělý domov ze semínek, anebo nechat vykvést již vzrostlou rostlinku, měli byste dodržovat některé zásady, aby Lithopsy neuhynuly.

Dostatek světla – jednou z podmínek úspěchu je spousta světla, jinak rostlinky chřadnou, a to velmi rychle. Nejlépe se jim daří na slunném místě, ideálně jižní, jihovýchodní či jihozápadní okenní parapet, anebo dostatečně prosvětlená místnost, třeba s balkonovými dveřmi, nejlépe vymalovaná bíle (bílá odráží hodně světla), vzdušná s minimem tmavého nábytku. Hodně světla je třeba i v zimě, zde pomůže zimní zahrada, anebo třeba plnospektrální osvětlení, jak tomu bývá např. u akvarijních rostlin.

kvetoucí kámen

Jak se zálivkou – nejčastější chybou je obava, že sukulent zajde, jestliže je substrát na povrchu vyprahlý jako poušť, a budí tak dojem, že se rostlinám nedostává patřičné vláhy. Sukulenty se od ostatních rostlinných druhů liší tím, že uvnitř buněk akumulují tekutinu pro období sucha, a tak pro ně není problém přežít třeba i půl roku bez vody. Nenechte se tedy mást a zalévejte opravdu s citem, ale jen od jara do podzimu. V zimě v chladné místnosti, např. v zimní zahradě, nezalévejte vůbec – poslední zálivka v listopadu a další až v březnu či v dubnu. Pokud „kameny“ přelijete, s nadbytkem vody si neporadí, začnou hnít a odumřou. Při nákupu rostlinky také dbejte na to, aby byla dost pevná a nebyla „rozměklá“, taková vám pravděpodobně dlouho nepřežije.