Polovinu dne děti stráví ve škole, většinou vsedě. Potom přijdou domů a sednou si zase. Kdyby si sedly ke knize, ke kreslení nebo ke skládání puzzlí, nebyla by to až taková katastrofa, i když na dětské tělo dlouhodobé sezení samozřejmě působí škodlivě, každopádně markantnějším problémem je, že děti často tráví volný čas před displejem. Žijí životy youtuberů, blogerek a fantastických postaviček ze svých oblíbených her. Dochází k postupnému úniku z reality. Jak zabránit tomu, aby zrovna vaše dítě prožilo dětství takhle „moderně“?
dětičky v lese
Dětem můžete říkat cokoliv, ale spolehněte se, že děti se nakonec budou řídit vaším příkladem a ne moudry, které se jim snažíte vtlouct do hlavy. Pokud u vás 24/7 běží zapnutá televize, bez ohledu na hlouposti, které se v ní hrají, jestliže maminka permanentně kontroluje facebook a messenger a tatínek se dvě hodiny denně odreagovává hraním na play stationu, nemůžete čekat, že dítě bude trávit hodiny pobíháním po lesích.
Nezapomínejte na sílu a vliv přírody. Podle vašich časových možností a věku dítěte se maximálně snažte prodloužit jeho pobyt venku. Choďte do parku, do lesa, na louku nebo klidně i na hřiště. Pokud patříte mezi ty šťastné a máte zahradu, přečtěte si, jak ji vhodně uzpůsobit pro děti .
Vyberte dětem vhodné kroužky. Zjistěte, k čemu dítě tíhne, jaké má vlohy a podle toho jej zapište na hudební, výtvarný, sportovní, modelářský či skautský kroužek. Dvakrát, třikrát týdně tak stráví hodinku smysluplně. Dejte si ale pozor, abyste to s nalajnováním volného času dětí nepřehnali, nechcete přece vychovat stroj.
chlapec s tabletem
Snažte se svým ratolestem dětství prodloužit. Nekupujte jim elektroniku, když ji ještě nepotřebují. Ať si co nejdéle vystačí s hračkami, stolními hrami, hlavolamy nebo i běžnými domácími činnostmi jako je vaření, úklid, drobné kutilské práce.
A pamatuje hlavně na to, že práce a vaše záležitosti tu budou vždy, ale ti malí tvorečkové, kteří potřebují vaši pozornost, inspiraci a vzor, brzy vyrostou. Proto se jim věnujte a dopřávejte jim luxus společných zážitků.